kinderen

Homeopathie voor kinderen

Veel praten en luisteren
Wat gebeurt er bij een homeopaat? Meestal ben je niet na vijf minuutjes klaar. Een bezoek bij een homeopaat kan wel een uur (soms nog langer) duren. Meestal begin je te vertellen wat er aan de hand is. Ik praat net zo lang met je totdat ik het helemaal snap. Daarna praten we over veel meer dingen, zodat ik je goed leer kennen. Daar hoort bij dat ik veel van je wil weten, misschien ook over dingen waarvan je denkt: "Raar, dat zij dat wil weten. Is dat echt zo belangrijk?" Het gaat dan over eten (wat je lekker vindt en wat niet, waar je niet tegen kunt), over het weer, over slapen, over je hobby's, over school, over dingen waar je tegenop ziet, dingen waar je bang voor bent, waar je over droomt. Het is belangrijk dat je probeert zoveel mogelijk te vertellen. Hoe meer ik van je weet, hoe beter ik het medicijn kan kiezen dat je kan helpen om beter te worden.

Geheimen bewaren
Je moet trouwens weten, dat ik helemaal niks gek vind. Je kunt dus alles vertellen. Daar komt bij dat je ook met mij alleen kunt praten als je dat graag wilt. Dat hangt natuurlijk ook wel van je leeftijd af. Het kan ook zijn dat ik zelf het idee heb dat ik beter met jou apart kan praten. Ik vraag dan wel of jij dat ook wilt. Je merkt dus dat het gesprek vooral met jou gevoerd wordt. Als je het echt moeilijk vindt, of als je dingen niet weet, ga ik natuurlijk ook wel met je vader of moeder praten. Je moet ook weten dat alles wat je mij vertelt, valt onder mijn "beroepsgeheim". Dat betekent dat ik daar niet met anderen over praat. Ook niet met je ouders als je dat niet wilt.

Onderzoek
Een enkele keer zal ik iets aan je onderzoeken. Dat betekent vooral dat ik naar je vel, of in je keel of in je oor zal kijken als je daar pijn hebt. Een homeopaat heeft geen instrumenten die je pijn zullen doen.

Boeken en computer
Tijdens het gesprek zal ik vast wel gaan bladeren in een boek of typen op mijn computer om zo nu en dan wat op te zoeken. Dat hoort bij het vak. Het zijn een soort “opzoekboeken” van de medicijnen.

Het laatste woord
Aan het eind van het gesprek vraag ik meestal of je me nog iets wilt vertellen wat we vergeten zijn of dat je me nog iets wilt vragen. Het laatste woord is aan jou.

Als jij weer weg bent
Als jij weer naar huis gaat, ga ik nog een poosje nadenken over je klacht en ga ik bedenken welk medicijn ik je wil geven. Ook dan blijf ik lezen in de boeken en zoeken op mijn computer. Als ik het medicijn heb uitgezocht, stuur ik het per post op. Het medicijn bestaat vaak uit een paar korrels (een stuk of drie: weinig hč!) die je 's avonds onder je tong moet laten smelten.

Innemen van medicijnen
Met het medicijn stuur ik je een uitvoerige toelichting hoe je het medicijn moet innemen. Het komt erop neer dat je de korrels niet aanraakt met je vingers en ze laat smelten onder je tong: hoe langer je daar over doet, hoe beter. Vies? Helemaal niet. Ze smaken ietsje zoetig.

Wat ga je ervan merken
Het kan zijn dat je klachten de eerste dagen na het medicijn een beetje erger worden, schrik dan niet, want dat kan er heel goed bijhoren. Voor een homeopaat is het zelfs een goed teken; je lichaam reageert op het medicijn. Je zou kunnen zeggen dat je lichaam door het medicijn wordt wakker geschud en begint met je beter te maken. Ik vind het prettig als je opschrijft wat je van het medicijn merkt. Het helpt mij om je zo goed mogelijk te behandelen. Natuurlijk hoop ik dat je heel gauw van je klachten af bent. Of dat lukt hangt af van hoe erg ziek je bent en of je al heel lang ziek bent. Je mag me daar vragen over stellen. Als ik het goede medicijn kan vinden, kun je veel goeds verwachten.

Hoe vaak kom je terug
Meestal kom je na een week of 6 weer terug om te vertellen hoe het met je gaat. Je krijgt dan opnieuw een medicijn of (als het nog werkt) wachten we nog een tijdje. De duur van de hele behandeling hangt af van hoe erg je klachten zijn. Soms komen kinderen twee jaar of langer bij me. Soms ook maar 1 of 2 keer.